Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę wrogi?
Niekiedy skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozwiązanie. Czemu? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą pożywienia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Rzeczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne także są szkodliwe dla alergików. Właśnie dlatego przed przemianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, jaki zaleca różne testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dyscyplinie odchudzania, bowiem nie pragną się przyznać że mają dowolny kłopot. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą postawę. Jednakże prawda bywa całkowicie inna i często nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa lub najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Najogromniejszym błędem jest stosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiej przyczyny? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że trafna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował oraz zaczyna się chronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. dlaczego bez glutenu Ta obrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, szczególnie, jeśli gwałtownie zjemy nazbyt niemało. To bazowy błąd odchudzających się, poprawniej wobec tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik